Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι Έλληνας ψυχίατρος και πολιτικός. Αποφοίτησε ως αριστούχος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2010 και εν συνεχεία πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο στον τομέα της Προαγωγής Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης των Ψυχικών Διαταραχών. Σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη διατριβή του να επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στην Κατάθλιψη και στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Ψυχιατρική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» και αργότερα εργάστηκε ως Ψυχίατρος στη 2η Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δήμου Αθηναίων και ως Επιμελητής Β’ στο Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ» έως και τον Ιούνιο του 2019, όπου εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχει λάβει πιστοποιημένη διετή εκπαίδευση από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής πάνω στη διάγνωση και θεραπεία των Ψυχοσεξουαλικών Δυσλειτουργιών, ενώ σε επίπεδο ψυχοθεραπευτικής κατάρτισης έχει συμμετάσχει στο μονοετές πρόγραμμα «Βασικές Αρχές Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας» της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών και έχει ολοκληρώσει το διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α) με επίκεντρο τη Συστημική προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία.

Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής και συντονιστής σε πολυάριθμα Συνέδρια και άλλες Επιστημονικές Εκδηλώσεις για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει διαχρονικά εισηγήσεις ως προσκεκλημένος εισηγητής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων της χώρας μας, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναφορικά με το επιστημονικό του έργο, διαθέτει έγκριτες δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά,[] διατηρώντας παράλληλα και ο ίδιος την ιδιότητα του επιμελητή εργασιών. Είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σεξολογίας & Διαφυλικών Σχέσεων και αποτελεί ενεργό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής.

Το παρόν διάστημα ασκεί ευρύ κλινικό και ερευνητικό έργο, ενώ έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις για την προσφορά του στην υγεία, στην επιστήμη και την κοινωνία.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Τα τελευταία χρόνια, η στάση μας απέναντι στην ψυχική υγεία έχει αλλάξει ουσιαστικά. Πλέον τα προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να αντιμετωπίζονται με παρόμοιο ενδιαφέρον, όπως και κάθε άλλο πρόβλημα υγείας. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική πρόοδος, που έχει συντελεστεί στο πεδίο αυτό, είναι σε θέση να μας προσφέρει ασφαλείς και εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.