Στις 5 Νοεμβρίου 2022 ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος συμμετείχε στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με δυνατότητα υβριδικής συμμετοχής από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2022 στην Αράχωβα.

Η παρουσίασή του, με τίτλο «Η αδιάρρηκτη σχέση ψυχικής και σωματικής υγείας στην Π.Φ.Υ», αρχικά επικεντρώθηκε στα ανησυχητικά δεδομένα για την ψυχική υγεία, που επικρατούν σε Ευρώπη και Ελλάδα, γεγονός, που καθιστά την αναβάθμιση του ρόλου των υφιστάμενων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαραίτητη.

Όπως επεσήμανε ο κύριος Κυμπουρόπουλος, η Π.Φ.Υ αποτελεί την «πρώτη επαφή» του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πρόσβαση σε αντίστοιχες δομές θεωρείται ευκολότερη και το κόστος αρκετά χαμηλό. Το γεγονός αυτό, συμβάλλει στην πιο έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από τους ασθενείς και συχνά μπορεί να επηρεάσει με θετικό τρόπο την πρόγνωση τόσο μίας ψυχικής όσο και μίας σωματικής νόσου.

Ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως οι συναισθηματικές και οι αγχώδεις διαταραχές, συχνά αποτελούν τη βασική αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ την ίδια στιγμή, μπορεί να συνυπάρχουν με άλλα σοβαρά προβλήματα σωματικής υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Όταν τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν εντοπίζονται εγκαίρως και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ολιστική φροντίδα, η οποία προϋποθέτει τη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επαγγελματιών υγείας, τότε μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και ολόκληρο το σύνολο της ψυχοσωματικής υγείας ενός ανθρώπου.

Για το σκοπό αυτό, όπως εξήγησε ο κύριος Κυμπουρόπουλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί όλες τις χώρες να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τοποθετώντας όχι μόνο εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην Π.Φ.Υ (όπως ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιατρικούς νοσηλευτές) αλλά και εκπαιδεύοντας κι άλλες κατηγορίες επαγγελματιών (όπως οι γενικοί και οι οικογενειακοί γιατροί) στην ανίχνευση, αξιολόγηση, παραπομπή και διαχείριση των ψυχικών ασθενειών.

Ολοκληρώνοντας, ο κύριος Κυμπουρόπουλος τόνισε, πως βασικός σκοπός είναι οι ασθενείς θα λαμβάνουν εγκαίρως τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που χρειάζονται, παρουσιάζοντας μειωμένες πιθανότητες υποτροπής των συμπτωμάτων τους αλλά και λιγότερες πιθανότητες στιγματισμού.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εξαίρετοι επιστήμονες από το πεδίο της κλινικής πρακτικής και της ιατρικής έρευνας.

Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο εδώ: