Στις 21 Οκτωβρίου 2022 ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος συμμετείχε στο 5° Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχοσωματικής Ιατρικής, που έλαβε χώρα στις 21-23 Οκτωβρίου 2022 στο Ναύπλιο.

Η παρουσίασή του, με τίτλο «Νέα ερευνητικά δεδομένα για τις αμφίδρομες οδούς δράσης μεταξύ Κατάθλιψης και ΙΦΝΕ» επικεντρώθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά και στην παθοφυσιολογία των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, με έμφαση στη συμβολή των παραγόντων του στρες και της κατάθλιψης.

Ο κύριος Κυμπουρόπουλος κατέστησε σαφές, ότι το χρόνιο ψυχοκοινωνικό στρες και η μη ρυθμιζόμενη κατάθλιψη έχουν συνδεθεί με τη διατάραξη πολλών φυσιολογικών διεργασιών του οργανισμού και με τη δημιουργία φλεγμονών. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, το μακροχρόνιο στρες έχει φανεί ότι προκαλεί αλλοιώσεις στο εντερικό, ανοσολογικό και νευροενδοκρινικό σύστημα και ότι δύναται να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος γαστρεντερικών διαταραχών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Chron.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε, τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα του ασθενή να συμμορφωθεί στη θεραπεία και να οδηγήσουν σε συνολικότερη δυσμενέστερη πρόγνωση της ασθένειας. Γι’ αυτό το λόγο, όπως εξήγησε, οι σύγχρονοι επιστήμονες στρέφονται πλέον στο ανερχόμενο πεδίο της «ψυχογαστρεντερολογίας», όπου η θεραπεία των ΙΦΝΕ προσανατολίζεται σε έναν συνδυασμό βλεννογονικής και ψυχολογικής θεραπείας, υπερβαίνοντας κατά πολύ την παραδοσιακή φαρμακολογική και χειρουργική προσέγγιση των συγκεκριμένων γαστρεντερικών διαταραχών.

Κατά την ολοκλήρωση της παρουσίασής του, ο κύριος Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες συστάσεις για την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με ΙΦΝΕ, όπου περιλαμβάνουν εκτενείς οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της κατάθλιψης, με τους αρμόδιους κλινικούς γιατρούς να παροτρύνονται να εφαρμόσουν εστιασμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις για τους ασθενείς που νοσούν από ΙΦΝΕ ή/και κατάθλιψη. 

Το Συνέδριο παρακολούθησαν και τίμησαν, μεταξύ άλλων, επιστήμονες από το πεδίο της ιατρικής και των κοινωνικών επιστημών.

Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο εδώ: https://psychosomaticmed.com/nafpliocong/